Повчальне слово

slovo15

Пошук

Банери

banner

banner_middle

Більше банерів тут

Ми у соціальних мережах

facebook youtube16px

Друзі сайту

friends

 

khrest

 

 

Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату

Статистика

Неділя 15-та після П'ятидесятниці. Яка найбільша заповідь?

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. 

Сьогодні Христос дає нам або, скоріше, нагадує нам про дві основні заповіді: про те, щоб любити Бога всім нашим серцем, усім нашим розумом, усіма нашими силами (тобто всією владою і здатністю любити, які нам дані), і ближнього свого любити, як самого себе.

Коли ми чуємо слово "заповідь", ми завжди сприймаємо його як наказ про те, що ми повинні зробити, а якщо не зробимо, то понесемо відповідальність, послідує відплата: але це слово має більш широкий зміст. Воно означає заповіт Божий нам, коли, створивши нас, Він обдарував нас свободою, здатністю стояти на власних ногах, дав нам владу вибору і владу слідувати нашому покликанню або відвернутися від нього. І ось, це не "наказ" від Бога: це як би напуття або заповіт у тому сенсі, в якому людина, коли вмирає, залишає заповіт, щоб її спадкоємці його виконали.

Було би в мені бажання вміти любити Бога і розумом, і серцем, і всією силою любові, яка тільки може знайтися в мені!..

Але я знаю, що навіть не прагну любити Його з такою досконалістю, із такою повнотою самовіддачі. Як дивно і як сумно — бути улюбленими так, як нас любить Бог, і відгукуватися серцем, яке двоїться... Він так нас любить, що закликає нас до буття, і бере на Себе ризик, тому що Він віддає нам Свою любов, знаючи, що вона може бути відкинута. А ми всі знаємо, що значить відкрити своє серце людині — і бути відкинутим: ти мені не потрібний; може, ти і любиш мене, — мені-то що?! Я хочу бути вільним, я хочу бути самим собою, до чого мені твоя любов...

Ми також можемо пізнати міру Божої любові до нас по дару Його нам у Христі: Він став людиною, Він став одним із нас, Він називає нас Своїми братами і сестрами, Він віддає Своє життя за нас! Якщо хто-небудь (він, вона) покладе своє життя за друга, за глибоко улюблену людину, тим більше за людину, яка навіть не віддає собі звіту про цю жертву, ми були би спантеличені і вражені, ми би зупинилися і задумалися, ми поставили би собі питання: "Як же можливо, що мені нічим, що в мені немає нічого, чим відповісти на дар Христовий, — на те, що не тільки запропоновано, а й дано такою ціною?!" І тим не менше, я знаю про себе самого, що це так; і я думаю, що немає серед нас нікого, хто не віддавав би собі звіту, що навіть і не прагне воістину любити Бога. Усім своїм розумом, усім своїм серцем, усією силою любові, усією міццю, яка тільки є!

І от далі нам дано слово, застереження святого Іоана Богослова в одному з його Послань: коли хто говорить "я люблю Бога", але не любить свого ближнього, той бреше; бо як може він говорити про любов до Бога невидимого, невловимого, ​​коли він навіть нездатний любити свого ближнього, який конкретний, помітний, чия потреба волає до нього, чия любов запропонована, іноді настільки щедро, іноді настільки боязко?

І ось друга заповідь Христа, друге слово життя, яке Він нам пропонує: якщо ти хочеш навчитися, як любити Бога, хоча б зачатково, — навчися любити свого ближнього. Але як? Негайно ж, у нашій зарозумілості, ми думаємо, як би нам полюбити ближнього великодушно, героїчно, жертовно: Христос же каже: "Люби ближнього, як самого себе". Що це означає?

Перш за все, на найпростішому матеріальному рівні, це означає, що чим би ти не володів, чим би ти не користувався від життя, попіклуйся, щоб хоч одна людина, одна-єдина людина отримала би від тебе стільки же, скільки ти береш від життя... І це може нас повести дуже-дуже далеко, тому що нічого подібного ми не робимо. Якщо подумати про те, скільки ми беремо, і беремо, і беремо, і вимагаємо, і знову вимагаємо, а потім сказати: "Добре! Кожна моя вимога — вимога мого ближнього; усе, що я беру — має бути дано тією же мірою моєму ближньому, хоча б одній людині!" — То яким щедрим було би життя! І якщо ми навчимося цьому, то дуже можливо, що ми навчимося любити і Бога. 

І сьогоднішнє Євангеліє нам дає вказівку про це: любити нашого ближнього, любити навіть найдорожчого з ближніх усім серцем, щедро мені (і кожному з нас) заважає моя зосередженість на собі самому. Немає іншого шляху, щоб навчитися любити кого би то не було, окрім як відмовитися від себе.

І саме це говорить Христос: відвернися від себе! "Відвернутися від себе" означає саме це: замість того, щоб жити для себе, не дивлячись ні на що інше, не зосереджуючись ні на чому іншому — відвернися, подивися, яке широке життя, яке глибоке, яке багате! Відвернися від себе і подивися; вдивися в людські обличчя, вдивися в людські обставини: вдивися в людські потреби, вдивися в людську радість! Подивися і побач! — І відірвися від себе самого. І тоді ти зможеш побачити інших, якими вони є, бачити їх потребу, бачити їх голод, їх радість, їх злиденність, — і тоді ти зумієш дати, дати. Спочатку трошки: а потім чим більше ти даватимеш, тим більше зможеш давати, і любити, як любиш самого себе, тією же мірою. Кожен із нас жадає повноти життя, наповнення, дива життя, — дамо його іншому!

І коли ми навчимося відвертатися від себе, щоб давати іншим, ми побачимо, що наше серце стало здатним повернутися до Бога відкрито, любовно, вдячно, радісно!

Це початок: ця заповідь Христа "люби ближнього, як самого себе", дана найслабшим із нас, тому що кожен із нас, зрештою, нікого не любить краще, ніж самого себе, саму себе. Так що ось найпростіша міра. Ми знаємо, що нам робити! Ми знаємо, як, скільки, з якою повнотою — так зробімо ж! І тоді, звільнившися від поневолення, від рабства самим собі, ми побачимо, яке широке наше серце, як сильно і як багатьох ми можемо любити, і як ми можемо почати любити Бога істинно, усім нашим розумом, усім нашим серцем, усією нашою силою любові в нашу тендітність. Бо не сила складає сутність любові, а тендітність, уразливість того, тієї, хто віддає себе щедро, сором'язливо, радісно. Амінь.

1 жовтня 1989 року

Митрополит Антоній Сурозький

Переклад українською здійснений адміністрацією сайту

Благовещение

Молитва до Святого Духа

molytva

Допомога сходу України

Врятуємо Україну!

okup

Благодійність

blag

Шукаємо хористів

khor

Святині нашого храму

fa4ab7b53ecf908d70fe2ed023803b1f (1)

Радіо "Град Лева"